Passa al contingut principal

l'Albiol

l'Albiol
El municipi de l'Albiol es troba a la zona nord-est de la comarca del Baix Camp. Destaquen com a llocs d'interès les runes del Castell d’estil arquitectònic romànic; l’església parroquial de Sant Miquel del segle XVIII, que va ser edificada damunt d’una antiga església romànica; els masos com el Sord de 1335 o el Bonretorn de 1313 i la Villa Urrutia, una construcció emblemàtica, datada l’any 1913, situada al mig de les Masies Catalanes i testimoni modernista tant pel que fa a l’edificació com pels seus voltants enjardinats.
L’Albiol està situat dins del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Actualment és creuat pel GR 65-5, també conegut com el camí de Sant Jaume. Té xarxes pel senderisme i el BTT, cingles per poder practicar l’escalada, coneguts arreu, com: Ca l’Isabel, lo Raval, lo Soterrani... Els amants dels bolets poden trobar varietats pròpies de boscos de pins, d’alzines i de roures.
Anys enrera s’havien explotat mines de plom, plata, platí i les pedreres de jaspi. També havia estat important la indústria de l'aiguardent així com l’existència de tres molins paperers. Actualment no hi ha indústria, però l'Albiol ha esdevingut lloc d'estiueig i els seus paratges atreuen amants de la natura que disposen de camins ben senyalitzats.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Església de Sant Miquel

Església de Sant Miquel L'església parroquial de Sant Miquel s'ubica al nucli antic, a la part alta de la plaça de Sant Miquel, al cim d'una àmplia escalinata. La façana és un cos compacte, de carreus ben tallats, amb aire de fortalesa accentuat per la garita que hi ha a l'angle dret de la part alta. Centrada, n'hi ha una porta totalment renaixentista, al damunt de la qual hi ha una petita rosassa. Al costat esquerre, i partint de la mateixa façana, s'alça el campanar, que passa d'una base quadrada a un cos superior octogonal.

Visita'ns

Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus

Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus The Royal Monastery of Santa Maria de Santes Creus is one of the jewels of Catalan medieval art and is located in the village of Santes Creus, capital of the municipality of Aiguamúrcia (the Alt Camp). It is currently the only Monastery of the Cistercian Route that has no monastic life.
El Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus és una de les joies de l'art medieval català i està situat al poble de Santes Creus, capital del municipi d'Aiguamúrcia (l'Alt Camp). Actualment és l'únic monestir de la Ruta del Cister que no té vida monàstica.

From the order of the Cister, a subsidiary of the Grand Selva (Languedoc), it was founded in 1150 originally in Valldaura, in the Vallès Occidental, by the donation of the Montcada. Guillem Ramon de Montcada and his children Guillem, Ramon i Berenguer, donated to the abbot of the Grand Selva, in the hands of his prior Guillem and in the presence of the monk Guillem de Montpellier, an ally…

Aiguamùrcia

Descobreix Aiguamúrcia i els seus agregats Aiguamúrcia és un petit poble que es troba a la comarca de l’Alt Camp, al marge del riu Gaià. Cal destacar el seu celler cooperatiu, d'estil modernista, i el monestir de Santes Creus.
El monestir de Santes Creus és un dels més grans i millor conservats conjunts monàstics cistercencs que podem visitar en l'actualitat. Fundat el 1168, protegit per la noblesa i els reis, es va convertir en un centre espiritual, d'estudis i de colonització del territori. La vida monàstica s'hi va mantenir ininterrompudament fins el 1835. Ja estava poblat en l'època romana, tal com ho reflecteixen les restes que s'han trobat a les seves rodalies. El nucli es va formar al voltant d'uns edificis, possiblement de l'edat mitjana, que estan més a prop del riu.
Aiguamúrcia és un terme eminentment rural. És format per petits nuclis i masies, que llevat del sector de Santes Creus, en part de les Pobles i del mateix Aiguamúrcia, on se centra el…